Barakonyi Szabolcs
Tennivaló

Barakonyi Szabolcs az elmúlt két év nyarán most bemutatásra kerülő fotósorozatán dolgozott, és nem kisebb cél lebegett előtte, minthogy megmutassa, milyen zajos is tud lenni egy dolgos hétvége a családi birtokon.  Munkálkodó háztulajdonosokat látunk, ezek a férfiak fát vágnak, fúrnak, festenek, fűrészelnek, locsolnak – de hétköznapinak látszó tevékenységük mégsem kockázatmentes.  Sem nekik, sem a környezetükben lakóknak.  Bár munkájuk hasznos, a szomszédjaiknak leginkább idegesítő a fűnyíró egész napos  durrogása, aminél csak a délutáni sziesztába belevisító lombvágó hangja kellemetlenebb.  Barakonyi most a nyughatatlan férfi  társadalmi jelenségét vizsgálja, leleplezi a pihenő és a pihenni nem tudó férfiakat és sajátos lencséjén keresztül mutatja meg a hétköznap banalitásai mögött húzódó különös, de mégis szerethető pillanatokat.

Barakonyi képein most is az abszurditást, a groteszkbe hajló, a nem egyértelmű helyzeteket keresi. Szeretne megzavarni, bizonytalanná tenni abban, hogy pontosan mi is az, amit látunk. Témája most is keresetlenül hétköznapi, de a kompozíciók pontos és klasszikus szerkezete közti feszültség biztosíthat minket arról, hogy nem véletlenül latjuk, amit latunk. Képeit továbbra is analóg technikával készíti, középformátumú fényképezőgéppel, ragaszkodik a természetes színekhez és a direkt vakus megvilágításhoz.

Barakonyi Szabolcs 1976-ban született.  1997-ben végzett a Szellemkép Szabadiskola fotó szakát. 2000 novemberében a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának vendéghallgatója majd 2001-től tagja.
Munkájáért 2003-2006 között Pécsi József Fotóművészeti ösztöndíjat, 2006-ban Lucien Hervé és Rodolf Hervé Díjat, 2007-ben a Recontres d’Arles Photo Service Publishing Díját, 2011-ben pedig André Kertész ösztöndíjat kapott.

2013. 01. 11. - 2013. 02. 02.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View