Still-Light

Menno Aden (Berlin), Marcin Cienski (Krakkó), Magyarósi Éva (Budapest)

A Deák Erika Galéria következő kiállításán három művész, három országból, háromféle módon foglalkozik ugyanazzal a témával, a fénnyel.

Menno Aden német fotóművész legújabb munkái jelen korunk, a lakótelepek és az ipari környezet konstruktivista világában készültek, ahol a lakótelepi ablakok színes fényei és a fénycsövek pásztázóan vakító elemei ugyanúgy világítanak át környezetük különös részletein, mint magán az éppen hiányzó emberen.  Menno Aden egy egyszerre ismerős és idegen valóságot közvetít, mely látás-szokásainkat tematizálja és kérdőjelezi meg egyben. A nyilvános és magánjellegű tereket tárgyilagos rendszerekké általánosítja, melyben a néző a valóságot annak egyszerű, modellszerű elrendezésében észleli.  Menno Aden 2000-ben végzet a Brémai Művészeti Akadémián, Európa szerte számos önálló és csoportos kiállítása volt.  A Deák Erika Galériában ez a második kiállítása. 2009-ben elnyerte a Német Építészeti Múzeum és az Építészeti Non-profit Egyesült kétévente kiírt Európai  Építészet című fotópályázatát.

Marcin Cienski, lengyel festőművész barokkos festményein a fény drámai módon világítja meg a festő által fontosnak ítélt elemeket, egyszerre vizsgál és felold, fekete háttereiből mintegy kitör a kezét szeme elé tartó nő arca, vagy a hit mindenki által felismerhető jelképe. Marcin Cienski képein gyönyörű szenteket, barokkos szobabelsőket és épületrészleteket, és az ezekben a világokban élő esendő embereket ábrázolja. Munkamódszerének meghatározója a klasszikus táblakép festészet és a napjainkban kedvelt fotografikus ábrázolás keveredése. Alakjait brutális őszinteséggel ábrázolja, ahol egy-egy kiemelt részlet különös jelentőséggel bír.   Marcin Cienski 2006-ban végzett a krakkói képzőművészeti főiskolán, önálló kiállításai voltak Londontól Berlinig, művei megtalálhatók  a legfontosabb nemzetközi magángyűjteményekben.

Magyarósi Éva korábban elsősorban videó művészként volt ismert. Korábbi munkáira jellemző, hogy a női lélek rejtekeiről, különös álmairól, saját történeteiről mesélt.  Legújabb sorozatában ettől elrugaszkodik, most mások emlékeit meséli, illetve interpretálja újra. Kisméretű rajzai, üvegre nyomott fotói régi időket idéznek, a múlt újrarajzolt lenyomatai ezek, ahol mások személyes történetei kerülnek egy új, általánosabb megvilágításba.
Magyarósi Éva 2005-ben végzett a Magyar Iparművészeti Egyetem – Vizuális Kommunikáció Tanszékén. Még ebben az évben készítette el Hanne című diplomafilmjét. 2010-ben Lena című filmjével a Magyar Filmszemle - Legjobb kísérleti film díját nyerte.

2012. 02. 24. - 2012. 03. 24.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View