Alexander Tinei
Soul on Fire

A Deák Erika Galéria évadzáró kiállításán a moldáv származású, de lassan húsz éve Magyarországon élő Alexander Tinei legújabb festményeit láthatja a közönség. Az utoljára itthon önálló kiállítással két éve jelentkező, nemzetközileg elismert sztárfestő összetéveszthetetlen stílusa már sok intézményt, kurátort, gyűjtőt meggyőzött arról, hogy festményei nem csak esztétikai remekművek, de társadalmunk és kultúránk kimerevített pillanatai is.

Legújabb sorozatának középpontjában általában a legújabb generáció szerepel, akik láttán a néző hiheti azt, hogy képeken keresztül betekintést nyerhet a Z generáció titokzatosnak hitt életébe, miközben a viselt szubkulturális jegyek esztétikáját és az olykor különös cselekvéssorokat már távolról, némi keserédes vágyódással szemléli. Karakterei hol büszkén, már-már katonásan pózolnak képein azt az üzenetet sugározva, hogy „nézz rám! ez vagyok én! ilyen vagyok!”, máskor zavartan, szinte szégyenlősen, saját zárt világukba visszahúzódva mutatkoznak meg előttünk.  

Eddigi festményein keveset érzékeltünk a figurák környezetéből, most azonban még ha jelzésértékkel is, de megjelennek az enteriőr részletek a sokkal színesebbé és expresszívebbé vált festményeken. Ahogy Tinei fogalmaz „új festményei számára most a szabadságot jelentik”. És valóban; érezni a képeken a festés örömét, az alkotás felszabadító erejét, a lendületet és az erőt, ami Tineit mozgatja miközben „építkezik”. Nem véletlen, hogy ezt a fogalmat használjuk legújabb képei kapcsán, hiszen nem csak a kollázsszerű, egyik elemet a másikra rétegező képépítés figyelhető meg nála, de anyaghasználatába is bekerültek olyan elemek, amelyeket elsősorban az építőiparból ismerünk. Hatalmas spatulákkal, falazókanalakkal alakítja a kép struktúráját, amelynek fő motívumai még mindig az interneten vagy magazinokban talált képek dekonstruktív változatai.

Alexander Tinei 1967-ben született Moldáviában. Budapesten él és dolgozik. Idén Párizsban és Tokyoban nyíltak önálló kiállításai. A Magdeburgi Kunstmuseum nagyszabású kiállításán Elizabeth Peyton és Bill Viola társaságában állított ki. 2013-ban többek között a berlini Eigen+Art-ban és a londoni Saatchi Gallery-ben szerepelt kiállításokon. 2011-ben a Prágai Biennálén is részt vett. Szerepel a Phaidon által 2012-ben kiadott, a kortárs festészet kiemelkedő alkotóit bemutató Vitamin P2 című albumban, valamint a Thames and Hudson Painting now 2015 című könyvében. Munkái számos jelentős hazai és nemzetközi gyűjteményben is megtalálhatóak. 

 

Megtekinthető: 2017. december 12 – 2018. február 3.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View