Theodoros Zafeiropoulos
Quest of Query:
Lebegő helyrajzok

A Quest of Query: Lebegő helyrajzok című kiállítás alapját az a párbeszéd képezi, amelyet Theodoros Zafeiropoulos athéni kortárs képzőművész és Szakács Eszter kurátor 2013-ban, Norvégiában, egy  rezidenciaprogram résztvevőiként indított el. A kiállítás egy videót és 40 rajzot mutat be Bergen egyik kikötőjének a területén található, a város történetében fontos helyet elfoglaló USF Verftet épületéről. Zafeiropoulos műterme és lakása is itt volt AiR Bergen nevű rezidenciaprogramja alatt. Zafeiropoulos sajátos módon vizsgálta meg az épületet: 759 darab panorámafotót készített, és mindezt egyetlen videóba sűrítette össze. A videóban a panorámafotók folytonos, körkörös mozgásban, egy véget nem érő, zárt labirintusként jelennek meg, megidézve Michel Foucault Panopticon metaforáját és a felügyeleti hatalomról való elgondolásait is. A Lebegő helyrajzok azonban visszájára fordítja ezt a panoptikus tekintetet: a művész nem embereket figyel és szabályoz, hanem magát a megfigyelés struktúráját, ahogy ezt a norvég épületről készült „ártatlan” fotókból megszerkeszti.

Zafeiropoulos a 40 rajzhoz a videót alkotó panorámaképekből különböző képrészleteket választott ki. A tényleges képeket először UV-nyomtatással a rizspapír hátsó felületére helyezte, majd a másik oldalon a képeken további élettelen tárgyakat és építészeti elemeket emelt ki – mint például a kilincs, a lépcső, vagy a lámpabura –, úgy, hogy ceruzával átrajzolta azokat. Így a nyomtatás és a rajz egymásra helyezése a hiperrealista festményeket idézi, rámutatva ezzel a művész és a Quest of Queryprojekt egyik meghatározó munkamódszerére is. Zafeiropoulos a valóság fikcionalizásával és művészi újraszerkesztésével a megfigyelt részleteket megfosztja konkrét (földrajzi) helyétől és jelentésétől, a metafora és az eshetőség szintjére emeli, hogy ezen keresztül, a valóságból kiinduló hipotetikus kérdésfeltevésekkel mutasson rá a jelenlegi társadalmi-politikai működés problémáira.

A Quest of Query egy különböző helyszíneken megvalósuló, többrészes kiállítási projekt: az egyes kiállításokat alcímeik különböztetik meg egymástól. Budapesten a projekt első két fejezete látható, a Deák Erika Galériában bemutatott Quest of Query: Lebegő helyrajzok mellett a másik rész, Quest of Query: Fenyegető realitás címmel megtekinthető június 7. és június 27. között a tranzit.hu-ban.

2014. 06. 13. - 2014. 07. 26.
info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View