EIKE
Private View

A Deák Erika Galéria legújabb kiállításán a német származású videó művész, Eike legújabb videó installációit és nyomatait mutatja be. A kiállítás összekapcsoló eleme egy különleges, személyes nézőpont, egy olyan megfigyelés, mely különböző tér- és időbeli síkon jelenik meg. Eike különleges virtuális tereket hoz létre, szinte elmosva a különbségeket a privát és a publikus terek, a valós és a képzeletbeli terek között.
A kiállítás címadó munkája egy többcsatornás videó installáció, ahol maga a művész a központi figura, a művészetről, valaki más munkáiról beszél. Tekintete szuggesztív, és bár a szöveg nehezen követhető, a néző tekintete mégis fogva tartja.
Változás című installációja a Kiscelli Múzeumban jelenleg látható nagy térinstalláció monitoros adaptációja, ahol egy meghatározhatatlan, ámbár ismerős tér genezisének és elmúlásának a története. A Terjedés pedig egy araszoló embertömeg, egy lázadó csoport tüntetésének leképezése.
Eike legújabb nyomatain a megfigyelés eszközeivel felszerelt fura épületrészleteket látunk - valós helyszínek, pl. a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok külső falai, amelyek a művész manipulációja nyomán inkább egy építész futurisztikus víziójának tűnnek. Jelen és múlt egyszerre van jelen Eike munkáiban ugyanúgy, mint a valódi, megélt valóság és egy manipulált világ.

Eike, a magyarországi videó művészet egyik központi alakja 1966-ban született a németországi Halle-ban, 1990 óta él Magyarországon. Számos neves magyar és nemzetközi kiállításon szerepelt, legutóbb budapesti Kiscelli Múzeumban van önálló kiállítása, amellett debreceni MODEM-ben, a Műcsarnokban, a koreai Nam June Paik Art Centerben, vagy a düsseldorfi Museum Kunst Palastban. 2010-ben a neves Nam June Paik-díj egyik finalistája volt. Művei több magán- és közgyűjteményben megtalálhatók.

2012. 05. 11. - 2012. 06. 16.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View