Szűcs Attila
Planking

A Deák Erika Galéria következő kiállításán Szűcs Attila legújabb munkáit mutatja be. A Planking című kiállításon teljes képet kapunk Szűcs elmúlt két éves alkotói periódusáról, ami a világszerte ismert Planking jelenségét vizsgálta. A kiállítás megnyitója ezúttal rendhagyó lesz, Karafiáth Balázs egyenesen San Franciscóból fogja a virtuális éteren keresztül szövegét elmondani.

Szűcs 1997-ben festette az első plankinges képét, melyen történetesen ő maga fekszik két fotel között egy kifeszített pozícióban. A 2000-es években periódikusan festett egy-egy, a témába utólag pontosan beilleszthető képet, majd 2011-ben az interneten is találkozott ezzel a világjelenséggel. Az akkor már plankingnek nevezett akciót jelen pillanatban világszerte milliók űzik. A plankingelő ember szélsőségesen exhibicionista magatartásával ejti zavarba a nézőt. Az arccal jobbára lefele forduló, kezeit merev testéhez szorító alak a mozdulatlanságával és elszigeteltségével provokálja a közönségét. Dadaista gesztussal minden értelmezési kísérletet elutasít, társadalmi kívülállását manifesztálva passzív ellenállásba menekül. Kivonulása a környezetbe való beolvadással, áttetszővé válással, egyfajta mimikri segítségével történik. Ennek a koncentrált semmittevésnek a során a nézőben megfogalmazni vágyott jelentés a nem-jelentés felé tolódik el. Értelem és cél nélküli játék ez, ok és következmény nélkül.

Szűcs pályája kezdete óta kutatja kapcsolatunkat a minket körülvevő vizuális képáradattal, és festményein képes pontos látleletet adni az adott kor világáról.  Legújabb művei a planking jelenségén keresztül vizsgálják a „reprezentáció és illúzió", valamint a „jelentés és nem-jelentés" izgalmas témaköreit. Ezeket a festményeket nézve éppúgy felvetődnek belső motivációink, mint a mélyen megbújó ösztönös kívülállásunk, vagy akár a végső egyedüllét szűnni nem akaró elutasítása.

Egyedülálló módon a festmények mellett egy szobor is helyet kap a kiállításon.  Az alumíniumból készült, kanapén fekvő női figura a kiállítótérben plankingel, körülötte a sorozat legizgalmasabb festményei lógnak a falakon, s teremtenek sajátos hangulatot a galéria termeiben.

Szűcs Attila 1967-ben született Miskolcon.  Jelenleg Budapesten él és dolgozik.  Számos kiállítása volt Magyarországon, Amerikában és Európában, művei megtalálhatók a legfontosabb hazai és nemzetközi gyűjteményekben.

2012. 11. 23. - 2013. 01. 05.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View