Pintér Gábor
Égig Érő Küszöb

Pintér Gábor a kortárs magyar képzőművészet rejtőzködő tehetsége, aki két éves hallgatás után lép legfrissebb sorozatával a közönség elé a Deák Erika Galéria szezonnyitó kiállításán.

Titokzatos, személyes narratívák elevenednek meg festményein, művei a valóság és a képzelet határán mozognak, amelyeken az egymás mellé rendelt, az egymástól első látásra független jelenetek közötti kapcsolatok leginkább a számítógépes monitorokról ismert felugró ablakokra emlékeztethetik a nézőt.

Fesményein a portré, a tájképfestészet, a csendélet és az absztrakció egyszerre van jelen, egy amolyan hipertextuális vizuális történetben. A különböző stílusok közötti kapcsolat nem tűnik kényszerűnek, sokkal inkább hat véletlenszerűnek. Ez a stílusok és jelenetek közötti szabad átjárás tulajdonképpen Pintér fő témája.

A pop-kulturális elemek (rajzfilmekre, képregényekre jellemző szabad rajzstílus) ugyanúgy megjelennek egy képen belül, mint a realista fogalmazásmód, és különböző térkitöltő, díszítő elemek is feltűnnek a neonos, paszteles színvilágban úszó olaj, vászon képeken.

A festményeknek nem is annyira a történetiságe számít, mint inkább komponáltsága, és referencia-rendszere, absztrakt természetű modell-jellege. Az egyfajta kollázstechnikával egymás mellé helyezetett parhuzamos jelenetek, ahogy Pintér korábbi festményei is, a gondolkodás lemodellezésére tesznek kísérletet. Arra a folyamatra, amikor önkényesen, akaratlanul jutnak eszünkbe dolgok mindenfajta kontextus vagy nagyobb narratíva nélkül, amikor látszólagos összefüggés nélkül vezet egyik gondolat a másikhoz és jutunk egyik gondolati elemtől valamilyen kapcsolat miatt egy másikhoz.

Ahogy Pintér fogalmaz: “a kósza gondolatok mozgása inspirálta a képek szerkezetét. A kép maga pedig a gondolat megértése, vagy végigvezetése előtti feszült pillanat modellje.”

De ugyanilyen szerkezetű az internetes böngészés folyamata, vagy a prezi struktúrája is. Akárhogy is, ahány látogató, annyi értelmezési kísérlet, amelyeknek Pintér festményei teret engednek.

Pintér Gábor 1983-ban született Budapesten. 2008-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Károlyi Zsigmond osztályában. 2007-ben Ludwig díjat nyert. Kiállított többek között a Magyar Nemzeti Galériában. Művei több hazai és nemzetközi magángyűjteményben is megtalálhatóak.

 

Megtekinthető: 2017. 09. 07 - 10. 14.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View