Muntadas
Protocolli Veneziani I.

Muntadas művészeti projektjeinek legfontosabb vezérfonala a világban éppen aktuális szocio-politikai témák kritikus, interdiszciplináris kutatási módszerekkel felfedett összefüggéseinek bemutatása, valamint a köz- és privát terek közötti kapcsolatok lehetőségeinek kutatása. Művei leggyakrabban fotókból és videókból álló komplex installációk. Protocolli Veneziani I. című munkája idén a Velencei Biennále egyik kísérő programjaként a Palazzo Palumbo Fossati-ban már látható volt, most a kiállítás kisebb formátumban a Deák Erika Galériában lesz bemutatva.

Muntadas munkája két síkon működik: percepció és információ, ahol az első érzelmi vonalon, még a második a logika, az érvelés síkján hat ránk. A Protocolli Veneziani Velence városára irányítja figyelmünket. A protokoll, Angela Vettese szavait idézve „a viselkedés előírása, egy irányított szokásokból és szabályokból felépített rendszer, ami az építészetben is tükröződik...". Muntadas személyes élményeit mutatja most meg, a velencei utcákat, lagúnákat érintő mozgalmas változások példáján világít rá arra, hogy egy adott történelmi helyzetben kialakított és elfogadott alapvető protokollok, hogyan alakulnak át az idő múlásával. Protocolli Veneziani I. egy nagyobb lélegzetű projekt első része, ahol elsősorban fotókon és videókon keresztül azokra a normákra és rendszerekre világít rá, amelyek a városban lakók életének külső vázait adják, amely struktúrákat az  ott élők aztán a jelenlétükkel, napi mozgásaikkal töltenek meg.  Muntadas alapvető célja, hogy a város hétköznapi arcát, éppen aktuális pillanatait mutassa meg, azokat az apró jeleket a falakon, a falfirkák nyomait, az átépítésekre váró struktúrákat, amelyek általában rejtve maradnak a turisták elől. Muntadas képei most is tele vannak költészettel, gyönyörű fragmentumokkal és utalásokkal, melyeken keresztül azt láttatja, hogy miként változik egy a szó legszorosabb értelmében vett kőbe vésett szabályrendszer, hogyan alakulnak át a merev normák az ember teremtette környezet változásai nyomán.

Muntadas 1942-ben született Barcelonában, az 1970-es évek óta New York-ban él és dolgozik. Számos kiállítása volt a világ leghíresebb múzeumaiban és nemzetközi seregszemléin, így például a Kasseli Documentán, (1977, 1997) a Velencei Biennálén, (1972, 1976, 2005) a Sao Paulo Biennálén, vagy a Lyon Biennálén.  Művei megtalálhatók a világ legfontosabb köz- és magángyűjteményeiben.  Számos fontos díjat, mint a Velazquez Visual Ars díjat, a S. Guggenheim Foundation díjat és a  Rockefeller Foundation díjat is megkapta. Munkái jelenleg a Sao Paulo-i Nemzeti Múzeumban, a Reina Sofia Múzeumban, a párizsi Jeu de Paume-ben illetve Vancouver Art  Gallery-ban is láthatók.

2013. 12. 05. - 2014. 02. 01.
info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View