Martin Lukáč
As Good As I Once Was

A Deák Erika Galéria először mutatja be a neves fiatal szlovák művész, Martin Lukáč műveit. A kiállítás alkalmából Fehér Dávid, művészettörténész beszélget a művésszel angol nyelven, a járványhelyzetre való tekintettel egy zártkörű esemény keretében, amelynek videódokumentációját a nyilvános megnyitót követően teszünk közzé online felületeinken. A kiállítás nyilvános megnyitója 2022. március 10-én, csütörtökön 15:00-20:00 között lesz megtartva a művész jelenlétében.

Martin Lukáč szlovák származású, de Prágában élő fiatal festőművész már nem ismeretlen a nemzetközi közönség számára. Festményei Európa és Észak-Amerika szerte (London, Berlin, New York City, Los Angeles) szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon, Magyarországon pedig elsőként a Deák Erika Galéria mutatja be alkotásait önálló kiállítás keretében.

Lukáč festészete egy felszabadult, intuitív alkotói folyamat megnyilvánulása. Képei az absztrakt, expresszív mestereket idézik, de a graffiti művészek szabadsága és a pop kultúra elemei is felfedezhetők festményein - Basquiat, Kippenberger, Joe Bradley alkotásait juttatják eszünkbe. Neki a festészet létforma, az alkotás folyamata, annak esszenciája, a pillanat érzéki megragadása jelenik meg a motívumokban és a színekben tobzódó képein. Festményei úgy kelnek életre, mint a képregények világának különös figurái, az automatikus írásjelekhez hasonló, lendületesen szabad vonalvezetéssel teli hátterekből mintegy kiugranak a vibrálóan élénk színekkel festett amorf formái.

Lukáč gyakran gondolkodik sorozatokban, és olyankor többször is felhasznál egy-egy motívumot, amiket azután módszeresen ismétel vásznain különböző variációkban, míg ki nem meríti azokat. Az ismétlődés és a formák redukálása nem csak formailag határozzák meg Lukáč művészetét, de gyakorlatának alapkérdései is. Választott motívumai nem pusztán képeinek tárgyát képezik, de az ismétlésük által túl is mutat azokon, végső soron pedig a festészet médiumának közvetítőjeként működnek.

Martin Lukáč (1989, Pöstyén, Szlovákia) Prágában élő és dolgozik. 2013-ban diplomázott a Kassai Műszaki Egyetem képzőművészet BA szakán, majd 2016-ban szerzett mesterdiplomát a prágai Academy of Arts, Architecture and Design festő szakán. 2014-ben a prágai Academy of Fine Arts, 2015-ben a lipcsei Academy of Visual Arts vendéghallgatója volt. Művei Európa és Észak-Amerika szerte szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon, azok számos magán- és közgyűjteménynek a részei. 2018-ban Brüsszelben, 2019-ben pedig Los Angeles-ben volt művészeti rezidencia programon.

A hatályos járványügyi szabályozásnak megfelelően a kiállítás megnyitóján kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a galéria terében.
A kiállítás teljes képanyaga a galéria weboldalán, illetve a közösségi oldalakon is láthatóvá tesszük, és nyitvatartási időben, a kellő biztonsági előírásokat betartva, élőben is megtekinthető lesz.

Ha bármilyen további információra van szüksége, kérjük keressen minket e-mailben.

 

Megnyitó: 2022. március 10., csütörtök 15:00–20:00

Megnyitja: Fehér Dávid, művészettörténész

Megtekinthető: 2022. március 10 – április 29.

Nyitvatartás: szerda–péntek, 12:00–18:00 órainfo@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View