Magyarósi Éva
Éden

Magyarósi Éva önálló kiállítására már régóta vár a közönség. Legújabb anyagával, amely az installáció, az animáció és a rajz médiumát használja egyszerre, egy esszenciális képi világot mutat be. A poétikus és érzékeny művek vizuális naplónak is tekinthetők, és nehezen szétválasztható módon keverednek bennük a fiktív és a személyes idősíkok. A munkákat közelebbről szemügyre véve egy olyan lírai és autentikus világ elevenedik meg előttünk, amelyben akár a saját életeseményeinkhez hasonló fragmentumokat is felfedezhetünk.

A kiállítótér közepén felállított hatalmas terepasztal vázaa művész saját ágyát szimbolizálja, amely központi szerepet tölt be életében, hiszen egy hasonló méretű ágyat oszt meg ő maga is férjével és három gyermekével. Ezt az intim teret, ezt a mindannyiunk számára fontos személyes tárgyat 10 animációs kisfilm keretezi, amelyekben – akárcsak a többi kiállítási tárgyban – a művész anyává válásának és az ezzel a radikális változással való megbirkózásnak a folyamatával összefüggésbe hozható rejtett utalásokat találhatunk.

“Az Éden történetkör 10 epizódból álló animációs sorozatot takar. Tíz gondolatkísérlet az élet aktuális helyzeteiről, globálisabb értelmezésben az utóbbi évek megváltozott szemszögéből: hogy tud megvalósulni a művészi tevékenység a gyerekek mellett, a párkapcsolati ügyek reményteli és éppen elfogadó feszegetése, a múlttal való leszámolás és előretekintés a jövő lehetőségeit mérlegelve. A személyes hangvétel célja a feloldozás. Bárkivel megtörténhetnek ezek a felnőttmesék.” Magyarósi Éva

A galéria előterében bemutatásra kerülő grafit rajzok az animációk előtanulmányainak is tekinthetők. Akárcsak az installáció vagy a videók, a papírmunkák is a személyesnek és az univerzálisnak, az intimnek és a nyilvánosnak a folyamatos összefonódásában valósulnak meg, egyes konkrét/valós pillanatokat ábrázolva a művész saját életrajzából, melyek kollektív tapasztalatokkal és emlékezettel mosódnak össze.

Magyarósi Éva (1981, Veszprém) a Moholy nagy Művészeti Egyetem Vizuális Tanszékének animációs szakán végzett 2005-ben. Elsősorban animációs filmrendezőként ismert, de rendezett báb animációt (Szerelemhús, 2004), reklámot (Logo, 2004) és videoklipet (Budapest Aerobic, 2005) egyaránt. Díszlettervezőként filmekben, színházi rendezésekben, és performanszokban közreműködött. Művei számos magán és közgyűjteményt gazdagítanak. Jelenleg a rangos Kochi-Muziris Biennálén szerepel Indiában.

2017. január 19 - február 18.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View