Fake news

Daniel Pitín, Miroslav Polách, Adam Štech

A Deák Erika Galéria következő kiállítása a Fake News (Álhírek) címet viseli, amely a kortárs cseh festészet három kimagasló művésze, Daniel Pitín, Miroslav Polách és Adam Štech legújabb munkáit mutatja be. A kurátor, az angol Jane Neal, a kiállítás címének az utóbbi időben egyre inkább elterjedő hamis hírek köznyelvben használatos kifejezését választotta.
Mindegyik alkotó a valóságos társadalmi történések és a vele szembe állított fikciók jelenségével foglalkozik. Ezeket a történeteket alapvetően a mindennapi életünkben éljük meg; egyfajta előre meghatározott pozícióként, amelyet a társadalmi elvárásoknak és konvencióknak feleltetünk meg. A kiállított művek mindegyikére jellemző, hogy a valóság hű reprezentációja és a történések új verziójának megalkotásában rejlő feszültséggel foglalkoznak – akár a figurálisan realista terminus által Polách munkáiban; akár a pszichológiai valóság bemutatása révén Štech túlzó, már-már karakterisztikus műveiben; vagy akár a Pitin által ábrázolt filmes és színházi „szintek” által.

A Fake News a három művész munkái által igyekszik megmutatni, hogy a festészet –  amely az egyik legrégebbi és leginkább közvetlenül kifejező művészeti forma – a legmodernebb fogalmakhoz is kapcsolódhat. Az álhírek problematikája nem pusztán korunk nagy kihívása, melyek alááshatják és veszélyeztethetik az általunk ismert liberális társadalmat.

Kurátor: Jane Neal

Megtekinthető: 2018. 05. 10 - 06. 16.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View