Eike Berg
Széteső Világ

A Deák Erika Galéria őszi kiállítási programjának következő bemutatóján a korábban két évtizedet Magyarországon élő Eike Berg legújabb műveivel találkozhat a közönség.

Az elsősorban videóműveiről ismert képzőművész fény-, hang-, és térinstallációkat is készít. Kiállításainak egyes elemei általában egymással összefüggő egységet alkotó művek, amelyek több aspektusból járják körbe a művész aktuális felvetéseit, jelen esetben az emberi életnek a virtualitásba áttevődő és ott az új kontextus szerint újraértelmeződő aspektusait.

Jelen kiállítás videókon, videóobjekteken, videóinstallációkon és elektronikus képeken keresztül igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy milyen a világ ma. Bár a cím megválaszolni látszik a kérdést, nem az elsőre negatívnak ható értelemben gondolja azt Eike szétesőnek, ez inkább utal annak rétegzettségére, ezáltal egyre nehezebb megragadhatóságára.

A műtárgyakon nagyvárosok köztereit, demonstrációkat és személyes pillanatokat láthatunk, melyeket a különböző digitális beavatkozások absztrahálnak, redukálnak, kimerevítenek vagy éppen felgyorsítanak. A módosítások következtében szétesnek a térbeli dimenziók, egymásra rétegződnek az idő síkjai.

A komplex technikai és precíz grafikai megoldások látszólagos racionalitása mögül felsejlik a valóság véletlenszerűsége, az, hogy milyen eseményeknek voltunk tanúi, és abból milyen emlékképek rögzültek a fejünkben és digitális hordozóinkon.

Eike Berg (1966, Halle/Saale) Németországban élő és alkotó médiaművész. 1992-2012 között Magyarországon élt, mely időszak alatt vezetőségi tag volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületben, vezette a Trafó Galériát, és megalapította a Videospace Galériát. 2012. novembere óta a felső-bajorországi Freisingben vezeti az Európai Művészházat. 2010-ben Nam June Paik-díjra jelölték, munkái jelentős gyűjteményekben, pl. a budapesti Ludwig Múzeumban is megtalálhatóak.

 

Megtekinthető: 2017. 10. 26 – 11. 25.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View