EIKE
Csapda

A Deák Erika Galéria kiállításán Eike legújabb videó installációit, lightboxait és különleges monitorokon vetített videóit láthatjuk. A műveket a Csapda témája köti össze, mely különböző érzelmi, tér-, illetve időbeli  síkon jelenik meg.

Az első teremben egy többrétegű installációt mutatunk be. Témája a férfi-nő viszony egy, szinte mindenki által átélt csapdahelyzete; az a pont, amikor döntenünk kellene, de nem merünk, miközben tudjuk, hogy gyávaságunkat utóbb meg fogjuk bánni. A videó vetítésből és lightboxokból létrehozott absztrakt tér különös fricskával érzékelteti az egyén kiszolgáltatottságát egy univerzális élethelyzetben.

Eike régi témája a múlt feldolgozása, dokumentálása. A második teremben látható Time Trap (Időcsapda) sorozat a személyes és a művészeti élethez kötődő régi felvételek videó művészeti átértelmezése, melyhez speciális monitorok felhasználása társul. Ugyanebben a térben kerül kiállításra a Kocka című videó, amelyben a csapda koncepciója konkrétan megjelenik.  A hálóját szövögető pók egy háromcsatornás, végtelenített videó vetítés áldozata lesz, aki nem képes kiszabadulni a számára kijelölt mennyezeti sarokból.

Eike a magyarországi videó művészet egyik központi alakja,  videó munkákat, computer alapú fény- és hanginstallációkat készít. Az általa létrehozott virtuális terekben arra törekszik, hogy elmossa a különbséget külső és belső, valós és képzeletbeli között.

1966-ban született a németországi Halle-ban, 1990 óta él Magyarországon. Számos neves magyar és nemzetközi kiállításon szerepelt, például budapesti Kiscelli Múzeumban, a debreceni MODEM-ben, a Műcsarnokban, a wolfenbütteli Kunstvereinben, a berlini Collegium Hungaricum-ban, a Nantes ZOO Galériában vagy a bilbaói Abisal Galériában.  Művei számos magán- és közgyűjteményben megtalálhatók.

Művészeti tevékenysége mellett számos kiállítást, művészeti projektet és fesztivált szervezett. Az elmúlt tizenöt év szervezői munkájának eredménye az immár 3 éve működő Videospace galéria, ami az ország egyetlen médiaművészetre fókuszáló galériája.

A kiállítás létrejöttéért külön köszönet Winkler Nórának, Kerekes Zoltánnak és Benkovics Bálintnak.

 

2010. 01. 21. - 2010. 02. 26.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View