Bullás József
Rolling Colors

A kiállítás apropóján Rieder Gábor, művészettörténész beszélget a művésszel, a járványhelyzetre való tekintettel egy zártkörű esemény keretében, amelynek videódokumentációját a megnyitót követően tesszük közzé online felületeinken. A kiállítás nyilvános megnyitója 2021. december 2-án, csütörtökön 15:00-20:00 között lesz megtartva a művész jelenlétében.

Bullás József a magyar kortárs festészet egyik legelismertebb alakja. A Deák Erika Galériában most bemutatott alkotásai egy négy évtizeden át folytatott kimeríthetetlen festészeti vizsgálódás legújabb darabjai. Festészetének egyedi hangvétele a bátran kísérletező és folyamatosan megújuló alkotói szemléletmódjából fakad, amelyet mesteri szintre fejlesztett festészettechnikai megoldásai tesznek utánozhatatlanná. Színektől vibráló és optikai effektusokkal gazdagított vizuális világa magában hordozza a virtualitás stílusjegyeit, amelyet a tudatosan szerkesztett kompozíciók és precíz struktúrák még tovább fokoznak. Ennek ellenére munkáiban fontos az anyaggal való közvetlen kapcsolat, ezért is ragaszkodik Bullás a festészet hagyományos technikáihoz, amelyek az anyagi valósághoz kötik képeit. Festményei a végtelen tér egy szeletét örökítik meg, illuzórikus és repetitív geometrikus alakzatai és az egymásra vetülő térbeli síkok egy új, addig még nem látott dimenziót tárnak fel szemlélői előtt.

A galériában látható műveken Bullás folytatja, mintegy kibontja az elmúlt években elkezdett formai kísérleteit. Festményein egy, az univerzumra jellemző tágasság és formagazdagság fedezhető fel. A festmények néhol elmosódott, néhol pedig éles határvonalakkal tűzdelt, sávokkal és csíkokkal tagolt képterét egyik oldalon gömbökből és körmotívumokból felépülő szerkezet, a másik oldalon pedig a kép előterét meghatározó geometrikus elemek bontják meg. Noha a színekkel való játék és azok szokatlan összhangjára való törekvés mindig is központi elemei voltak Bullás művészetének, jól érzékelhető az a merész vállalás, amellyel legújabb képein ismét tágítja az érzékelés horizontját.

Bullás József 1958-ban született Zalaegerszegen. 2008-ban megkapta a prominens Munkácsy Mihály-díjat. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékén végzett 1984-ben. Olyan fontos helyeken állított ki munkássága során, mint a XVIII. Sao Paoló-i Biennálé vagy a linzi Ars Electronica. Művei megtalálhatóak többek között a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a szombathelyi Modern Képtárban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban vagy a Neue Gallery Grazban.

A hatályos járványügyi szabályozásnak megfelelően a kiállítás megnyitóján kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a galéria terében.

A kiállítás teljes képanyaga a galéria weboldalán, illetve a közösségi oldalakon is láthatóvá tesszük, és nyitvatartási időben, a kellő biztonsági előírásokat betartva, élőben is megtekinthető lesz.

Ha bármilyen további információra van szüksége, kérjük keressen minket e-mailben.

 

Megnyitó: 2021. december 2., csütörtök 15:00-20:00

Megtekinthető: 2021. december 3 - 2022. január 21.

Nyitvatartás: szerda-péntek, 12:00-18:00info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View