Beyond the obvious -
Kortárs nőművészet Kelet-Közép Európában

Alicja Bielawska (PL), Chilf Mária (HU), El-Hassan Róza (HU-SRI), Petra Feriancova (SK), Gáldi-Vinkó Andrea (HU), Agnieska Grodzienska (PL), Vlatka Horvath (HR), Tranker Kata (HU), Denisa Lehocka (SK), Moizer Zsuzsa (HU), Navratil Judit (HU), Ioana Nemes (RO), Marketa Othova (CZ), Katarina Poliacikova (SK), Pavla Scerankova (SK), Kristina Schuldt (D-RU), Ekaterina Shapiro-Obermair (RU), Tivadar Andrea (RO), k.r.u.z.o.k. (HR)

A Deák Erika Galéria, az INDA Galéria és a VILTIN Galéria, a magyar kortárs képzőművészeti színtér három meghatározó kereskedelmi galériájának összefogásával valósul meg a Beyond the Obvious - Women Positions in the CEE | Kortárs Nőművészet Kelet-Közép Európában című egyedülálló nemzetközi csoportos kiállítás.

A három galéria a kontextusteremtésen túl intézményi szerepet vállal fel a kiállítás megrendezésével, amennyiben generációs alapon szerveződő csoportos kiállítás keretén belül igyekszik helyzetbe hozni a legfiatalabb regionális művész-generációt.

A közel 20 hazai és nemzetközi, ismert és elismert képzőművészt bemutató átfogó kiállítás Kelet-Közép Európa legaktuálisabb nőművészeti pozícióit veszi gorcső alá.

A kiállítás három helyszínen, három tematika mentén szerveződve vizsgálja a legújabb kortárs állásfoglalásokat, amelyek többek között a kollektív történelmen keresztül újrakontextualizált személyes narratívákat, a testhez való változatos viszonyokat, az archívum-teremtést vagy a hétköznapit, mint művészeti gesztust állítják kutatásuk középpontjába.

INDA Galéria
self > body > subjective history

Érzékenyek, végtelenül személyesek, már-már kitárulkozóak az Inda Galéria terében helyet kapó művek, amelyek alapállása a régió kollektív történelmének újraértelmezése, az ön- és a testkép társadalmi normák által meghatározott formáinak kritikája.

Moizer Zsuzsa, Tranker Kata, Chilf Mária, Gáldi-Vinkó Andrea, Pavla Scerankova, Ioana Nemes, Agnieska Grodzinska

Deák Erika Galéria
material, sample, remix

A remix átír és megváltoztat dolgokat, valami újat létrehozva a már meglévő anyagok, mintázatok, színek variációiból. Az egyszerű eszközkészlettel, szín és formavilággal dolgozó, elsősorban az időtlen absztrakció felől érkező művészeti állásfoglalások koncepciója tulajdonképpen az Ismerős kisajátítása és rekontextualizálása.

Ekaterina Shapiro-Obermair, Vlatka Horvat, Denisa Lehocka, Alicja Bielawska, Kristina Schuldt, Tivadar Andrea, El-Hassan Róza

VILTIN Galéria
mapping / archiving: subjective museum

Az archívumteremtés úgy is értelmezhető, mint egy olyan aktivitás, amely megvédi a hétköznapi tárgyakat a múlandóságtól. A gyűjtést egy belső kényszer motiválja. Bármit archiválhatunk, gyűjthetünk, magunk döntjük el, hogy mit és hogyan kívánunk rendszerezni. Gyűjtés közben megváltoztatjuk a tárgy funkcióját és jelentését, a kialakított gyűjteménnyel pedig önmagunkat is definiálhatjuk.

Petra Feriancova, Navratil Judit, Marketa Othova, Katarina Poliacikova, k.r.u.ž.o.k.

HELYSZÍNEK

Deák Erika Galéria | 1061 Budapest, Mozsár u. 1. | www.deakgaleria.hu
INDA Galéria | 1061 Budapest, Király u. 34. | www.indagaleria.hu
VILTIN Galéria | 1061 Budapest, Király u. 42. | www.viltin.hu

PARTNEREK

Eigen + Art Leipzig (D), Jiri Svetska Gallery (CZ-D), Starter Gallery (PL), Drdova Gallery (CZ), AMT_Projekt (SK), Vienna Free Collection (A), Cseh Centrum Budapest, Lengyel Intézet Budapest, Szlovák Intézet Budapest

2015. 09. 12. - 2015. 10. 24.

kurátor: Sárvári Zita
info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View