Baranyai Levente
A Virágbirodalom végnapjai

Baranyai Levente legújabb festményein tulipánmezők elevenednek meg: az alkotó ezzel a sorozattal folytatja azt az utat, amivel szándéka, hogy az egész világot részleteiben is feltérképezze. A Virágbirodalom sorozata a szomszédunkban dúló harcok hatására született. Bár Baranyai korábban több konkrét háborús eseményt is feldolgozott művein, most úgy érezte, hogy az Ukrajnában zajló történések annyira közeliek, hogy nem képes azokat ábrázolni. A tulipánmezőket megjelenítő festményei ellenreakciók: menekülő útvonalat kínálnak a valóság borzalmai elől, még ha ezek a festmények a szépség végnapjait jelképezik is.

Legújabb műveinek kiindulási pontja, mint eddig is, a madártávlatból fotózott konkrét látvány, ami a vásznakon laza struktúrákká absztrahálódik. A holland tulipánmezők ágyásait megidéző színsávok párhuzamosan vagy merőlegesen emelkednek ki a vászon simaságából, és a képeken elszórt elemek, egy traktor vagy néhány emberi alak, emlékezteti a befogadót a valós tájra. Új sorozatán a vibrálóan természetközeli színek terapikusan hatnak a befogadóra. Ahogy a művész is mondja: szándéka, hogy a borzalmakkal teli, sötét világunkban pozitív élményt kínáljon a nézők számára. A színes sávok azonban nemcsak a látvány szintjén hatnak, szimbolikus tartalommal is telítődnek, a párhuzamosan egymás mellé rendezett színfoltok akár manifesztumként is értelmezhetőek, Baranyai Virágbirodalom sorozata kiállás a béke, az emberi jogok tiszteletben tartása és a sokszínűség elfogadása mellett.

Baranyai Levente 1966-ban született, Budapesten él és dolgozik. 1994-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskola festő szakán, ahol 1996-ban a posztgraduális képzést is elvégezte. Kivételes életművében megszállottan mutatja meg a föld portréit, érdeklődésének középpontjában mindig a táj, az embert általában nélkülöző világ feltérképezése áll. Művei számos hazai és nemzetközi köz- és magángyűjteményben is megtalálhatóak.

Ha további információra van szüksége, kérjük keressen minket e-mailben.

Nyitva: 2023. április 14 – május 12.

Megnyitó: 2023. április 13, csütörtök, 18 óra

Megnyitja: Százados László, művészettörténészinfo@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View