Barabás Zsófi
Kihajtogatott mozdulat

Virtuális 3D galéria túra →

A Deák Erika Galéria egy új kiállítással, Barabás Zsófi legújabb műveinek a bemutatásával ünnepli az újrakezdést, az életet, a művészet halhatatlanságát. A kiállítás eredeti terveink szerint március végén nyílt volna, úgyhogy a kiállított művek nem a vírusra, nem a jelenlegi állapotokra reflektálnak, hanem a művésznő közel kétéves munkájának eredményei.
A megnyitót zárt ajtók mögött tartjuk meg, de a megnyitó beszédet, illetve a műveket bemutató virtuális túrát a facebookon élőben követheti minden érdeklődő. A kiállítás teljes anyaga galéria weboldalán, illetve a közösségi oldalakon is látható lesz, és limitált nyitvatartási időben a kellő biztonsági előírásokat betartva, élőben is megtekinthető lesz.

Barabás Zsófi (sz. 1980, Budapest) a kortárs magyar festészet egyik legtöbbet hivatkozott fiatal alkotója. Kifejezésmódja már korán kialakult, karrierje során ezt az egyéni stílust újítja és fejleszti tovább. Tipikus, csak rá jellemző organikus formáit olykor geometrikus részletek törik meg, ön-referenciális munkái egyszerűségükről, ismétlődő szín- és formatárukról, a különlegesen megmunkált felületekről, a monokróm palettáról és a szabadkézi vonal vezette rajzosságról ismertek. Festményei megkérdőjelezhetetlenül maiak annak ellenére, hogy az absztrakt festészet formális nyelvének tradícióját használják. Olaj, akril, vászon technikával készített művei éppen annyira szubjektívek és ösztönösek, mint amennyire tervszerűek és szisztematikusak. Festményei annak a tranzitállapotnak a pillanatát örökítik meg, amikor - akárcsak egy lávalámpában – egy fluid forma felbukkan és testet ölt, hogy abban a pillanatban újra át is alakuljon egy másik formává, egy olyanná, amilyen azelőtt még soha nem létezett. Képein a mozgás átalakuló pillanatát látjuk, mozgásformák állandóan közelítő és távolodó motívumát.

Legújabb sorozatán az egymást transzparens módon átható nonfiguratív foltokat geometrikus elemek tartják lábakként oldalról, ezzel a kép széleit is a végtelen felé terjesztve. Biomorf formái metszik és transzparensen áthatják egymást, mintha színes üveglapocskákat helyeznénk egymásra és azon keresztül néznénk szét mikro- és makrokörnyezetünkben. Festményei mellett a Deák Erika Galériában először láthatja a közönség annak a kísérletezésnek az eredményét, amely az utóbbi egy évben Barabást leginkább foglalkoztatta. Egy meghívásnak eleget téve a Kecskeméti Acél Szimpóziumon alkalma volt műveit fém szobrokba is átültetni, rajzait kihajtogatni és térben is megvizsgálni. Kiállításunkon új szobrait is bemutatjuk, melyek által nem pusztán festményei nyernek új értelmet, de új távlatokat is nyitnak Barabás Zsófi művészetében.

Ha bármilyen további információra van szüksége, kérjük hívja a galériát, vagy keressen minket e-mailben.

Online megnyitó: 2020. 05. 28., 18:00 

Megnyitja: Bak Imre, képzőművész

Megtekinthető: 2020. 05. 29 - 09. 19.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View