Átmeneti tárgyak,
Átmeneti Tájak

Kiállító művészek: GINK Sára, KORTMANN JÁRAY Katalin, MENDRECZKY Karina
Kurátor: MAJ Ajna

„A dolgoknak is megvan a maguk élete, csak fel kell ébreszteni a lelküket.”
(Gabriel García Márquez: Száz év magány)

A kiállítás eredeti ötletének kiindulópontjául 2021-ben a több hónapig tartó karantén, majd annak feloldásának emléke szolgált. Miként alakította át a bezártság az ember életvilágát, és hogyan befolyásolta környezetéhez, például a természethez, az otthonhoz és a tárgykultúrához való viszonyát, illetve milyen módon definiálta újra az otthonlét, otthonélmény fogalmát. A lakásbelsővé átalakított galériatérben a hétköznapi használati tárgyak – telefonkészülék, függöny, ülőke – a valóságtól eltávolodva, groteszk módon jelennek meg:

Kortmann Járay Katalin aprólékosan kivitelezett fémszerkezetes betonból vagy gyurmából készített tárgyszobrai misztikus, mesebeli antropomorf teremtményekként tűnnek fel, amelyek ezáltal egyszerre ismerősen és elidegenítően hatnak. A dimenziókkal való játék, nagyítás és zsugorítás, a torzítás, absztrahálás és transzformáció folytán a tárgyak és természeti lények (éjjeli lepke, pókháló, penész) csak a főbb karakterjegyeiket tartották meg.

Mendreczky Karina számára a használati tárgyak, mint a paplan, a szőnyeg és a falvédő, magukban hordozzák a matriarchális család képét. A művész által saját kezűleg készített tárgyak a kézimunka, a hagyományos anyagok és módszerek (az örökölt tudás) terhét és szépségét jelenítik meg.

Gink Sára az otthon fogalmából kiindulva, személyes emlékek és belső helyreprezentációk felhasználásával szemlélteti, miként képes észlelni, értékelni és strukturálni az egyén a körülötte lévő világot. Mekkora távolságot képes bejárni az origót jelentő menedéktől. 

A pszichológia átmeneti tárgyaknak nevezi azokat a tárgyakat, amelyek a gyermekek számára az édesanyjuktól való elkülönülés folyamatában továbbra is biztonságérzetet nyújtanak. Egyfajta megbirkózási stratégiaként értelmezhető a napjaink traumái (betegségtudat, háború, klímaszorongás, energetikai válság) kapcsán jelentkező bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzetének tompítása a nosztalgia vagy az elviekben kiszámítható és kontrollálható alternatív / online valóság segítségével. Ugyanakkor ezek az érzelmileg eltávolodott valóságérzékelések a lélek fragmentálódásához, ezáltal a belső tájak felszámolódásához vezethetnek.

A kiállítás a Deák Erika Galéria által 2021-ben első alkalommal kiírt Kurátori Díj nyertes pályázataként valósul meg.

Grafikai terv: FELSMANN István
Támogatók: designmarket, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Doktori Önkörmányzat

Külön köszönet a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumnak!


Ha további információra van szüksége, kérjük keressen minket e-mailben.

Megnyitó: 2023. január 26., csütörtök 18:00 óra

Megtekinthető: 2023. január 27 – 2023. február 17.

Nyitva: szerda – péntek, 12:00 – 18:00

Megnyitja: DÚLL Andrea, környezetpszichológus, az MTA doktora, intézetigazgató egyetemi tanár / ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézetinfo@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View