Alexander Tinei
Partly Sunny, Mostly Cloudy

Virtuális 3D galéria túra →

A Deák Erika Galéria nagy várakozással mutatja be évadzáró kiállításán a moldvai származású Alexander Tinei legújabb műveit. Az egészségügyi helyzetre való tekintettel a megnyitót ismét zárt ajtók mögött tartjuk. Petrányi Zsolt művészettörténész megnyitóbeszédéről készült felvételt és a kiállítás 3D dokumentációját, valamint teljes képanyagát a galéria weboldalán, illetve közösségi oldalain is láthatóvá tesszük. A kiállítás nyitvatartási időben, a kellő biztonsági előírásokat betartva, élőben is megtekinthető.

Alexander Tinei a kortárs figurális festészet egyik nemzetközileg is meghatározó alakja, alkotásait utoljára három éve láthatta a hazai közönség. Művészetét áthatja a korszellem és az identitáskeresés problematikája. Jellegzetes, meghatározhatatlan terekből előbújó, kék vonalakkal megjelölt sápatag figurái a mélyben meghúzódó létkérdések hírmondói. A festményein megjelenő karakterek az alkotói életút előrehaladtával egyedülálló stílusjegyévé váltak, amelyek most egy színeiben és festési módjában is sokkal merészebb, kísérletező környezetben térnek vissza.

Legújabb sorozatában, eltávolodva figuráinak mélylélektani ábrázolásától, Tinei az alkotói szabadságot, az anyaghasználatban rejlő játékot állítja a középpontba. Alkotói módszeréhez ezúttal egy egészen új inspirációt talált és figyelme a kollázs-technika képépítési módszere mellett egy hagyományos grafikai eljárás, a linómetszet felé irányult. Az új technikának az elsajátítása nem csak újabb esztétikai minőségek felé nyitott távlatokat Tinei művészetében, de az alkotói önkifejezés és az önmegismerés egy újabb eszközévé is vált.

A linómetszet sokszorosíthatóságának ellenére a nyomatokon megmutatkoznak az egyediség azon jelei, amelyek a manuális felületalakítás véletlenszerű vagy éppen irányított mintázatai révén a művészi jelenlétről tesznek tanúbizonyságot. A technika sajátos stilisztikai jegyei, a nyomat textúrája, vagy a véső által kimetszett vájatok a fehérre meszelt vászonképeken is visszaköszönnek, mintegy imitálva a valódi nyomatok papíron képződött felületét.

A papírmunkák sterilitását a vásznak roncsolt felületei törik meg, amelyek Tinei művészetében mindig is kulcsfontosságú szereppel bírtak mind tartalmi, mind esztétikai értelemben, és amelyek, ha lehet, még hangsúlyosabbá és drasztikusabbá váltak legújabb festményein. A kompozíciós elemként is használt kitakarások és maszkoló szalaggal létrehozott fehér csíkok ritmikus szövevénye ugyanezt a töredezettséget szimbolizálják – az így létrejövő absztrakt rétegek szinte bekebelezik Tinei jól ismert alakjait, és magukat is sokszor elnagyolt formákká alakítja, felszólítva nézőit arra, hogy képzelőerejükkel az alkotói folyamat részeseivé váljanak.

Alexander Tinei 1967-ben született Moldovában. Budapesten él és dolgozik. 2019-ben Prágában, 2016-ban Párizsban és Tokióban nyíltak önálló kiállításai. A Magdeburgi Kunstmuseum nagyszabású kiállításán Elizabeth Peyton és Bill Viola társaságában állított ki. 2013-ban többek között a berlini Eigen+Art-ban és a londoni Saatchi Gallery-ben szerepelt kiállításokon. 2011-ben a Prágai Biennálén is részt vett. Szerepel a Phaidon által 2012-ben kiadott, a kortárs festészet kiemelkedő alkotóit bemutató Vitamin P2 című albumban, valamint a Thames and Hudson Painting now 2015 című könyvében. Munkái számos jelentős hazai és nemzetközi gyűjteményben is megtalálhatóak.

Ha bármilyen további információra van szüksége, kérjük hívja a galériát, vagy keressen minket e-mailen.

 

Virtuális megnyitó: 2020. december 4., péntek 16:00 

Megnyitja: Petrányi Zsolt, művészettörténész

Megtekinthető: 2020. december 4 - 2021. február 5.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View