A lélek ami már a miénk
Johan Tahon - Alexander Tinei

A Deák Erika Galéria következő kiállításán az emblematikus tetoválásokkal, különös mintázatokkal és izgalmas átfestésekkel tarkított karaktereiről azonnal felismerhető moldáv festőművész, Alexander Tinei, és a nyers formavilágú, egzisztencialista szobrairól ismert belga szobrász, Johan Tahon közös kiállítását láthatja a közönség.    

Tinei képeinek kiindulópontjai mindig valamilyen, a médiában talált fotó. Kiválasztott figuráit aztán új kontextusba helyezi, testüket erekre, vérvonalakra emlékeztető színes, stigmatikus jelekkel teszi jellegzetessé. Festményein és papírmunkáin a már-már anatómiai pontossággal megfestett részletek elnagyolt, absztrakt felületekkel ütköznek. Tinei sajátosan szürreális látásmódja és világunktól elrugaszkodni látszó figurái pontosan rímelnek Tahon vakítóan fehér, a térben megolvadni látszó égetett kerámia figuráira. Tahon szobrai képzeletbeli anatómiájú testeket, eltorzult arcokat, testetlen torzókat, vagy éppen óriásira nyújtott végtagokat jelenítenek meg.  A szobrok formálásának folyamata, a fizikai művelet kitapinthatósága Tahon műveinek esszenciális lényege: a szobrász képes arra, hogy művei azt az állapotot mutassák meg, amikor még bármi megtörténhet, műve maga az állandó, a soha be nem fejeződő változás bizonyítéka. Tahon mintha nem is testeket, hanem, Tinei műveihez hasonlóan, inkább lelkeket, az épp beköltözni vagy az éppen indulni készülő szellemet akarná megmutatni.

Alexander Tinei 1967-ben született Moldáviában.Budapesten él és dolgozik. 2013-ban kiállított többek között a berlini Eigen+Art-ban és a londoni Saatchi Gallery-ben. 2011-ben szerepelt a Prágai Biennálén. Szerepel a Phaidon által 2012-ben kiadott, a kortárs festészet kiemelkedő alkotóit bemutató Vitamin P2 című albumban, valamint a Thames and Hudson Painting now 2015 című könyvében. Munkái számos jelentős hazai és nemzetközi gyűjteményben is megtalálhatóak.

Johan Tahon 1965-ben született Belgiumban. Saint Denis Boekel-ben és Isztanbulban él és dolgozik. Olyan neves intézményekben állított ki, mint a ghent-i SMAK, az isztanbuli Akbank Art Center, a Maastricht-i Bonnefanten Museum, vagy a leeds-i Henry Moor Intézet. Művei számos fontos magángyűjteményben, valamint olyan meghatározó gyűjteményekben is szerepelnek, mint a Stedelijk Museum, a Holland Királyi Ház Gyűjteménye, vagy a SMAK.

2015. 04. 10. - 2015. 05. 16.info@deakgaleria.hu
+36 1 201 3740Szerda-Péntek 12:00 - 18:00
Instagram

View